Conservarea naturii

Una dintre misiunile noastre la Eco Spații Verzi este implicarea în activități care vin în sprijinul proiectelor de conservare de specii și habitate.

În acest sens, de-a lungul anilor, ne-am implicat în plantarea de pâlcuri de pădure pentru a susține anumite specii de păsări, întreținem plantații existente pentru restabilirea habitatelor naturale și efectuăm plantații de păduri, din specii autohtone, în orașe, pentru a crea refugii pentru fauna din mediul urban.

Proiectele noastre de conservare a naturii

Reconstrucția ecologică a habitatului pentru Dumbrăveancă 1, Sânnicolau Mare

Plantare pădure, 2022

În Puszta Banatului, în mijlocul ”deșertului agricol”, o echipă de specialiști depun eforturi de ani buni pentru refacerea peisajului natural, ca o componentă esențială pentru refacerea habitatului pentru dumbrăveancă (Coracias garrulus).

La Nord de Sânnicolau Mare, prin mijlocul câmpiei aride trece un braț mort al Mureșului, lângă care s-a plantat o pădure de 5000 mp din specii tipice pentru acest etaj de vegetație: plop alb, stejar, frasin etc. S-a folosit tehnologia plantării în biogrupe cu protejarea culturilor prin garduri de plasă și mulcirea solului.

Reconstrucția ecologică a habitatului pentru Dumbrăveancă 2, Câmpia de Vest

Plantare pădure, 2022

La marginea localităților, au fost plantate pâlcuri de pădure de plop, viitorul habitat de cuibărire pentru pasărea Coracias Garrulus – dumbrăveancă. Pâlcurile de pădure au suprafețe de 500 mp, împrejmuite cu gard de plasă antivânat. 

Tiny forest 2, Timișoara

Plantare pădure urbană, 2022

Pădurea urbană miniaturală a fost realizată după concepul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki. Aceasta este o suprafață împădurită cu specii lemnoase autohtone, are creștere rapidă și densitate mare și contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale.

Plantația are o superbă potecă transversală, un viitor pasaj pe sub coroanele umbroase ale arborilor. Mulcirea solului s-a realizat cu fân și tocătură de lemn. Ascunzișul perfect pentru melci, râme și alți descompunători.

Tiny forest 1, Brașov

Plantare pădure urbană, 2022

Pădurea urbană miniaturală a fost realizată după concepul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki. Aceasta este o suprafață împădurită cu specii lemnoase autohtone, are creștere rapidă și densitate mare și contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale.

Acestă plantație va avea și o mică poieniță cu butuci pentru odihnă și lemn mort pentru adăpostirea unor broscuțe pe timpul verii.

Reconstrucție ecologică habitat de pajiște, Armeniș, jud. Caraș Severin

Eliminare specii invazive, 2019

A fost restaurată o suprafață de pajiște de aproximativ 1500 mp prin eliminare de specii invazive din genurile Robinia și Prunus. Acțiunea a presupus atât lucrări de tăiere de la nivelul solului, cât mai ales lucrări de scoatere din rădăcini (căzănire). Pajiștea restaurată a fost cosită repetat, favorizând astfel reinstalarea speciilor autohtone de floră. Cosașii s-au bucurat și ei.

Reconstrucție ecologică habitat de pajiște, Armeniș jud Caraș Severin

Instalare plante ierboase, 2020

În procesul de taluzare a terenului și construcție a principalelor clădiri componente ale campusului We Wilder au fost degradați aproximativ 2000 mp de pajiște. Refacerea lor a presupus, consolidare de taluzuri cu materiale biodegradabile, umpluturi de pământ și semănături cu specii ierboase din flora locală. Succesul a fost deplin iar fluturii și-au recăpătat habitatul pierdut.

Pădurea virgină Șinca, comuna Șinca Nouă, jud. Brașov

Amenajare potecă tematică, 2021

Un model de interpretare a naturii și de amenajare noninvazivă. Pe poteca de vizitare existentă în Pădurea Virgină Șinca a fost amenajat un traseu tematic pentru interpretare, adresat publicului larg.

Amenajarile au fost minimale, utilizând doar material lemnos din specii locale, cu semnalizarea numerică a stațiilor.

Pe o aplicație special creata vizitatorul are ocazia de a afla informații utile despre păduri virgine și rolul lor ecologic. În afara pădurii virgine a fost amplasat un panou cu informații utile privind traseul.

Tiny forest 2, Brașov

Plantare pădure urbană, 2022

Pădurea urbană miniaturală a fost realizată după concepul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, în continuarea proiectului Tiny forest 1. Aceasta este o suprafață împădurită tot cu specii lemnoase autohtone, are creștere rapidă și densitate mare și contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. A fost păstrată mica poieniță cu butuci pentru odihnă, relaxare și observarea mierlelor ce vor căuta râme sub frunziș.

Tiny forest 3, Brașov

Plantare pădure urbană, 2022

Pădurea urbană miniaturală a fost realizată puțin diferit de proiectele Tiny forest 1 și Tiny forest 2. Aceasta este o suprafață împădurită cu puieți de talie mare dintr-o specie alohtonă fără caracter invaziv (Koelreuteria paniculatta) și puieți de talie mică din specii autohtone mai bine adaptate mediului.

În timp se va putea observa concurența dintre cele două categorii de specii. Dacă în primii ani ne vom bucura de coloritul galbel al florilor de Koelreuteria, în timp, vom vedea pe viu succesul plantelor autohtone în lupta lor pentru lumină.